Datum/Tijd
zo. 15 september
14:00 - 17:00 uur


Op zondagmiddag 15 september 2019 vieren we dat de Tropische Kas in Beetsterzwaag 150 jaar bestaat. Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers is het kassencomplex al 15 jaar open voor publiek. De Druivenkas is de oudste. Hij is in 1869 gebouwd door de Grietman (Burgemeester) Jan Anne Lycklama à Nijeholt, de vader van Tinco, in de Overtuin tegenover zijn woning, het Lycklamahuis, Hoofdstraat 80 te Beetsterzwaag.
In deze zeldzame lessenaarskas staan de wortels van de druivenstruiken buiten en groeien de wijnranken binnen onder de schuin geplaatste ruiten. Zo krijgen de druiven voldoende zonlicht en warmte en de planten genoeg regenwater.

Deze middag is er van alles te beleven, o.a. een serie korte optredens door Tatiana Koleva (slagwerk) en leden van de Youth Percussion Pool. Zij zijn in staat om behalve trommels zelfs een cactus te bespelen!

Naast de gebruikelijke planten worden er deze middag bijzondere bloembollen verkocht, met als doel om geld in te zamelen voor het dak van de centrale tropische kas, dat dringend aan vervanging toe is.

Historische figuren bieden om 15:30 uur aan wethouder Libbe de Vries een speciaal cadeau aan.

Er komt een boek met foto’s uit over 150 jaar Tropische Kas, dat deze middag verkrijgbaar zal zijn. Ook zal een foto-show met veel historische foto’s getoond worden. Na afloop gaan (in besloten kring) de kurken van de speciaal geselecteerde “Kaswijn”.
De middag is niet alleen bedoeld voor de Vrienden van de Tropische Kas en hun aanhang, maar ook voor andere belangstellenden.

Artikel in Leeuwarder Courant van 13 september:

 

 

Datum:                zondag 15 september 2019
Plaats:                 Tropische Kas, tegenover Hoofdstraat 80, 9244 CM Beetsterzwaag
Parkeren:           gratis parkeren Kerkepad Oost, Vlaslaan, parkeerterrein Klaversreed
Aanvang:            14:00 uur; cadeau aanbieden aan wethouder 15.30 u; muziek om 14:15 u en 15:00 u en 16:15 uur;
Einde:                  17:00 uur
Entree:                gratis

muziek:               www.tatianakoleva.com

Info per tel:       Heleen Verhage, 06-26170795