Historisch kassencomplex te Beetsterzwaag

Honingbijen in de Tropische Kas

Honingbijen in de Tropische Kas
Ook in het seizoen 2017 neemt een bijenvolk voor de vierde keer zijn intrek in de oranjerie van de Tropische Kas. Het volk van honingbijen is gehuisvest in een observatiekast die in de oranjerie is geplaatst. Op deze manier kan iedere bezoeker kennis maken met het bijenvolk.

De observatiekast heeft een rechtstreekse verbinding naar buiten. Door middel van een doorzichtige buis met een opening die uitkomt buiten de oranjerie, kunnen de honingbijen ongestoord af- en aanvliegen. De bijen vliegen dan ook niet rond in de oranjerie.

Doel
Als Tropische Kas werken we graag mee aan het in contact brengen van bezoekers met allerhande aspecten van de natuur. De bijdrage van de honingbijen aan de natuur en de landbouw is van enorme waarde. Omdat het steeds slechter gaat met de honingbijen (pesticiden, parasieten, virussen en bacterien) vinden wij het belangrijk hiervoor aandacht te vragen en onze bezoekers kennis te laten maken met de unieke wereld van de honingbijen.

Samenwerking
Het plaatsen van de observatiekast met honingbijen bij de Tropische Kas is tot stand gekomen in samenwerking met de Bijenhoudersvereniging Beetsterzwaag. De leden van de bijenhoudersvereniging onderhouden en verzorgen de honingbijen gedurende hun verblijf bij de Tropische Kas.

Meer informatie over Honingbijen
Voor informatie over de Bijenhoudersvereniging Beetsterzwaag e.o. of de Nederlandse Bijenhoudersvereniging verwijzen wij u naar hun websites. Ook is er veel informatie te vinden over honingbijen via internet (bijvoorbeeld op Wikipedia).